Zamiast kwiatów na ślub

"Wspomnienia"

Jadwiga Sołtysik – Piotrowska

odeszła od nas dnia 9 listopada 2007 roku we Wrocławiu

CZŁOWIEK ŻYJE TAK DŁUGO, JAK DŁUGO ŻYJE PAMIĘĆ O NIM. I CHOĆ NIE KAŻDY TWORZY WIELKIE DZIEŁA, TO KAŻDY TWORZY HISTORIĘ. BY PAMIĘĆ O NASZYCH BLISKICH OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA, TRZEBA WSPOMNIENIAMI DZIELIĆ SIĘ Z INNYMI.

PER CORDAto symbol i wyznacznik działalności Fundacji.

„PER CORDA”, czyli „PRZEZ SERCA”

- Tak niegdyś zdecydowanie twierdziła Pani Jadwiga Sołtysik – Piotrowska, która była inicjatorem i założycielem FUNDACJI POMOCY DZIECIOM SPECJALNEJ TROSKI „PER CORDA” w roku 1992. Posiadała wielką, autentyczną pasję społecznikowską, konsekwencje i upór w działaniu, świadomość celów do których dążyła oraz wielką miłość do dzieci, tych najbardziej potrzebujących opieki i troski. Były to podstawowe cechy osobowości i charakteru Pani Jadwigi, które bez trudu można było dostrzec w każdym czasie i miejscu gdy chodziło o sprawy podopiecznych i placówki. Emanowało z niej ciepło, którym obdarzała tak hojnie swoich wychowanków. Posiadała charyzmę zjednującą Jej sojuszników, uznanie i szacunek. Nadała Fundacji ogromny rozmach i realne możliwości funkcjonowania. Z godną podziwu i uznania determinacją kierowała nietypową placówką wymagającą szczególnych umiejętności i predyspozycji negocjacji. Umiejętnie szukała pomocy i wsparcia. Potrafiła przekonywać i zjednywać sojuszników.

Wierzyła, że „PRZEZ SERCE” trafić można do wszystkich. Była optymistką i unikała rozmowy o trudnościach, kłopotach i problemach, których nie brakowało w tamtym czasie.

Prezes Fundacji „PER CORDA”
Urszula Sołtysik

Podaruj nam swój 1% podatku